joi, 18 aprilie 2013

Sinergia

SINERGIA

          Frumuseţea finalizării unui proiect, nu rezidă doar din satisfacţia imediată a “lucrului împlinit”, ci şi din posibilitatea continuării ideilor, din capabilitatea de a replica în alte proiecte.
Vastitatea temei abordate, generozitatea ei, ne responsabilizează în sensul continuării acestei teme într-un nou proiect cu tema “Pietrele semipreţioase utilizate în realizarea obiectelor de cult”
          Prezentăm în continuare o mică parte din informaţiile care pot fi utilizate în realizarea noului proiect.
  Pietrele prețioase şi semipreţioase sunt minerale cu o estetică deosebită, care în urma unor procese elaborate de tăiere şi polizare, sunt utilizate pentru confecționarea  bijuteriilor . Ele se folosesc de asemenea pentru înfrumuseţarea bisericilor şi ca ornamente pentru obiectele de cult.
      Pietrele semipreţioase sunt clasificate în funcţie de structura  cristalelor, greutate, index de refracţie şi alte proprietăţi optice.
      Gemologii iau în calcul toţi acesti factori în timpul procesului de evaluare a pietrelor semipreţioase tăiate şi şlefuite.
Analizând la microscop structura internă a unei pietre semipreţioase, se determină dacă aceasta este naturală sau sintetică, în funcţie de prezenţa sau absenţa incluziunilor naturale lichide.
      Analiza spectroscopică a pietrelor semipreţioase tăiate permite totodată gemologului să îi înţeleagă structura atomică şi să îi identifice originea.
      Atunci când pietrele semipreţioase sunt sub forma brută, gemologul le analizează structura externă, elementele minerale şi de bază ale pietrei, culoarea naturală si cea obţinută în urma şlefuirii.
Unele din cele mai folosite pietre semipreţioase la ornamentarea obiectelor de cult, sunt:

Acvamarinul: are culoarea albastru deschis, uneori verzuie; formula chimică e Be3Al2[Si6O18] .


Agatul:  este o varietate microcristalină a mineralului cuarț, are diferite culori, formula chimica e SiO2; Structura mineralului constă din straturi intercalate concentrice sau neregulate formate în geode.


Ametistul:  este o varietate de cuarț violet-albăstrui, formula chimica SiO2.


      Chihlimbarul: este o piatră semiprețioasă de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace, are o varietate larga de culori, de la galben la rosu si verde, formula chimică C10H16O, si are o duritate foarte mică.

Cuartul roz:  este un mineral răspândit în scoarța terestră, care are compoziția chimică SiO2 cristalizând în sistemul trigonal.

Lapis-lazuli: este un amestec de minerale de culoare albastră, formula chimica e Na8[S(AlSiO4)6], culorile  albastru intens, cu puncte aurii datorate incluziunilor de pirita.

Malachitul: este un mineral răspândit în natură; face parte din clasa carbonaților anhidri cu prezența de ioni străini, formula chimica e Cu2[(OH)2CO3] , are diferite nuante de verde.

Turcoazul: are culorile alabstru si verde-albastrui; formula chimica e CuAl6[PO4]4(OH)8.





Obiecte bisericesti din pietre semipreţioase
Ferecătură de Evanghelie






Mitră arhierească






Engolpion arhieresc

 














Catedrală rusească din Kiev


Mozaicul este arta de a crea imagini prin asamblarea unor piese mici din sticlă colorată, piatră, gresie sau alte materiale. Mozaicul poate fi considerat o tehnică de artă decorativă, o parte a designului de interior sau un simbol cultural și spiritual (de exemplu, în catedrale).
Piese mici, de obicei de formă cubică, de diferite culori și materiale, cunoscute sub denumirea de  tesserae sunt folosite pentru a crea aceste opere de artă:

Lucrări în mozaic din catedrala Sf. Sofia din Constantinopol












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu