joi, 18 aprilie 2013

Sinergia

SINERGIA

          Frumuseţea finalizării unui proiect, nu rezidă doar din satisfacţia imediată a “lucrului împlinit”, ci şi din posibilitatea continuării ideilor, din capabilitatea de a replica în alte proiecte.
Vastitatea temei abordate, generozitatea ei, ne responsabilizează în sensul continuării acestei teme într-un nou proiect cu tema “Pietrele semipreţioase utilizate în realizarea obiectelor de cult”
          Prezentăm în continuare o mică parte din informaţiile care pot fi utilizate în realizarea noului proiect.
  Pietrele prețioase şi semipreţioase sunt minerale cu o estetică deosebită, care în urma unor procese elaborate de tăiere şi polizare, sunt utilizate pentru confecționarea  bijuteriilor . Ele se folosesc de asemenea pentru înfrumuseţarea bisericilor şi ca ornamente pentru obiectele de cult.
      Pietrele semipreţioase sunt clasificate în funcţie de structura  cristalelor, greutate, index de refracţie şi alte proprietăţi optice.
      Gemologii iau în calcul toţi acesti factori în timpul procesului de evaluare a pietrelor semipreţioase tăiate şi şlefuite.
Analizând la microscop structura internă a unei pietre semipreţioase, se determină dacă aceasta este naturală sau sintetică, în funcţie de prezenţa sau absenţa incluziunilor naturale lichide.
      Analiza spectroscopică a pietrelor semipreţioase tăiate permite totodată gemologului să îi înţeleagă structura atomică şi să îi identifice originea.
      Atunci când pietrele semipreţioase sunt sub forma brută, gemologul le analizează structura externă, elementele minerale şi de bază ale pietrei, culoarea naturală si cea obţinută în urma şlefuirii.
Unele din cele mai folosite pietre semipreţioase la ornamentarea obiectelor de cult, sunt:

Acvamarinul: are culoarea albastru deschis, uneori verzuie; formula chimică e Be3Al2[Si6O18] .


Agatul:  este o varietate microcristalină a mineralului cuarț, are diferite culori, formula chimica e SiO2; Structura mineralului constă din straturi intercalate concentrice sau neregulate formate în geode.


Ametistul:  este o varietate de cuarț violet-albăstrui, formula chimica SiO2.


      Chihlimbarul: este o piatră semiprețioasă de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace, are o varietate larga de culori, de la galben la rosu si verde, formula chimică C10H16O, si are o duritate foarte mică.

Cuartul roz:  este un mineral răspândit în scoarța terestră, care are compoziția chimică SiO2 cristalizând în sistemul trigonal.

Lapis-lazuli: este un amestec de minerale de culoare albastră, formula chimica e Na8[S(AlSiO4)6], culorile  albastru intens, cu puncte aurii datorate incluziunilor de pirita.

Malachitul: este un mineral răspândit în natură; face parte din clasa carbonaților anhidri cu prezența de ioni străini, formula chimica e Cu2[(OH)2CO3] , are diferite nuante de verde.

Turcoazul: are culorile alabstru si verde-albastrui; formula chimica e CuAl6[PO4]4(OH)8.





Obiecte bisericesti din pietre semipreţioase
Ferecătură de Evanghelie






Mitră arhierească






Engolpion arhieresc

 














Catedrală rusească din Kiev


Mozaicul este arta de a crea imagini prin asamblarea unor piese mici din sticlă colorată, piatră, gresie sau alte materiale. Mozaicul poate fi considerat o tehnică de artă decorativă, o parte a designului de interior sau un simbol cultural și spiritual (de exemplu, în catedrale).
Piese mici, de obicei de formă cubică, de diferite culori și materiale, cunoscute sub denumirea de  tesserae sunt folosite pentru a crea aceste opere de artă:

Lucrări în mozaic din catedrala Sf. Sofia din Constantinopol












joi, 4 aprilie 2013

Buget,Sustenabilitate

BUGET ALOCAT

NR.
CRT.
ACTIVITATEA
RESURSE
UMANE
PARTCIPANTI
COSTURI
INDICATE
CHELTUIELI
MATERIALE
1.
Implementarea proiectului ( organizarea atelierului de creaţie şi inovaiţe Mast; propuneri pentru alegerea titlului; întâlnirea cu facilitatorul MaST ).

Echipa de implementare profesori,elevi şi facilitator MaST.
Echipa de implementare profesori,elevi şi facilitator MaST.
0
0
2.


 Documentarea şi iniţierea activităţii:
-indentificarea materialelor necesare pentru desfaşurareaactivităţiilor
 - stabilirea şi studierea biblografiei
 - discuţii despre realizarea produselor proiectului.

Echipa de implementare profesori,elevi şi facilitator MaST.
Echipa de implementare profesori,elevi şi facilitator MaST.
0
0
3.
Studierea proprietăţilor fiz-chim ale materialelor folosite şi a tehnologiei de execuţie a monumentelor religioase din piatră naturală.
Două cadre didactice şi cinci elevi
Două cadre didactice şi cinci elevi
0
0
4.
Realizarea unui portofoliu al proiectului
-fotografii din cadrul activităşii proiectului
-panou cu mostre de materiale din piatră naturală
-realizarea planşelor şi machetei
-pliante
Echipa de implementare profesori,elevi
Echipa de implementare profesori,elevi
450
400
5.
Realizarea site-ului proiectului
-elaborarea aspectului şi structurii
-editarea pliantelor

Un profesor informatician şi un elev
Echipa de implementare profesori,elevi
100
50



REZULTATELE PROIECTULUI

În urma realizării prezentului proiect, produsele concrete care pot fi expuse sunt:
-  Jurnalul proiectului, care ține o evidența strictă a tuturor activităților realizate pe parcursul derulării acestuia, impresii ale membrilor echipei, fotografii din timpul realizării produselor finale, etc.
-     Afișul proiectului.
- Website-ul de lucru al liceului pe care au fost postate toate documentele: articole, componența echipei de lucru, activitățile derulate, fotografii, imagini cu macheta.
-    Blogul liceului.
-    Panourile cu exponate: mostre de materiale, pliante, afișe, fotografii.
-   Macheta unei biserici din piatră naturală, realizată de doi elevi de la clasa de arhitectură, mambrii ai echipei de proiect.






CONCLUZIE:

         În viaţa cotidianâ ne folosim cunostinţe disparate, acumulate la diverse discipline, ci le privim ca pe un tot unitar, idee moştenită de la vechii greci.
  În proiectul pe care l-am realizat, am îmbinat noţiuni din fizică, chimie, biologie, materiale de construcţii, arhitectură si religie si nu in ultimul rănd de interpretare şi prelucrare a datelor.
         Generozitatea temei alese, ne-a permis sa promovăm actul creativ-educativ, să dezvoltăm competenţele ştiinţifice si tehnice ale elevilor noştri, sa le stimulăm imaginaţia şi spiritul competitiv şi de echipă, toate acestea concretizându-se in produsele proiectului şi in atitudinea abordată pe parcursul realizării acestuia.



VALORIZAREA PROIECTULUI

Prezentarea si promovarea proiectului s-a facut pe intreg parcursul derulării acestuia, printr-o serie de activități menite sa aduca la cunoștința celor interesați (elevi, profesori, părinți, viitori elevi) tema aleasă, implicarea echipei , precum si posibilitatea participării viitoare la astfel de proiecte , pe calea deschisă de noi.
Concret, am promovat această activitate prin:
-prezantare power point – în laboratorul de fizica.
-introducerea informațiilor despre derularea proiectului in flyerele de promovare ale ofertei educaționale a liceului si distribuirea acestora către școlile gimnaziale din județ.
-realizarea si expunerea la avizierul școlii a afișului proiectului.
-publicarea pe website-ul de lucru și pe blogul liceului a documentelor care fac parte integrantă din proiect si a fotografiilor cu imagini din timpul realizării etapelor de lucru si a celor cu macheta proiectului.
-popularizarea activităților concrete realizate de elevii noștri, cu ocazia vizitelor efectuate de către elevii școlilor generale din oraș și județ.



SUSTENABILITATEA PROIECTULUI

Datorită accesibilitații, diversității și caracteristicilor deosebite , pietrele naturale au un larg domeniu de utilizare , printre altele fiind folosite in arhitectura monumentelor religioase. Mărturie în acest sens , stau de veacuri – atât pe teritoriul României, cât și în întreaga lume- numeroase biserici, mănăstiri, schituri , troițe sau mausoleuri din piatră naturală.
         Clasic sau modern, avangardist sau conservator, piatra naturala își va gasi locul mereu , atât in spațiile cât și în inimile noastre. De aceea, echipa noastră s-a gândit să propună o idee de parteneriat forurilor de conducere ale Bisericii Ortodoxe Române ( și nu numai ), prin care , fie prin intermediul unei fundații non-profit, fie prin alte modalități , să se înființeze un atelier de lucru în cadrul căruia să se confecționeze diverse obiecte de cult din piatră naturală sau ornamentate ( placate) cu aceasta. Exemple: icoane pe piatră, rame de icoane cu montură din pietre naturale, miniaturi de monumente religioase, rozarii, obiecte de podoabe.
 Propunerea noastra vizeaza și rezolvarea unor probleme de natură socială, în sensul că putem folosi ca mână de lucru persoane cu dizabilități, copii insituționalizați, care au depășit vârsta de 18 ani, sau alte persoane aparținând grupurilor defavorizate. Elevii și profesorii din echipa de proiect, sunt dispuși să facă acțiuni de voluntariat in sensul traspunerii in practică a acestei idei.
 Sperăm să gasim susținerea necesară pentru a concretiza aceasta acțiune și ne dorim a fi “mici deschizători de drumuri” în direcția propusă